Historien om den skotske storferasen
Aberdeen-Angus og den norske Angus Gardskjøtt

Historiske begivenheter

1830 - William McCombie I Nord Øst Scotland grunnla den første Black and
Polled Cattle besetningen.

1850 - Formalisert avl med opprettelsen av ”The Herd Book” for oppføring av
bare renrasede dyr.

1861 - Den engelske kongefamilien starter egen avl ved Balmoral Castle. ”The
Balmoral Herd” eies og drives ennå av de Kongelige.

1878 - Verdensutstillingen i Paris hvor rasen fra Aberdeen og Angus utklasset
alle andre raser med klar margin. Dette blir starten for de godslige sorte
dyrene uten horn sin utbredelse over hele verden.

1881 - Dronning Viktoria blir den første engelske kongelige som blir rasens
øverste beskytter.

1907 - Rasens navn ble offisielt hetende Aberdeen – Angus og avlsforeningen
fikk navnet Aberdeen-Angus Cattle Society.

1950 - Rasen ble blant annet til Utstein Gård ved Utstein Kloster. Dette ble
starten for rasen sin utbredelse i Norge.

1977 - Ved 100 års jubileet for AACS ble poengtert at rasen er spredt over hele
verden og kjent for sine egenskaper til å produsere velsmakende kjøtt.

2001 - Samarbeidsavtale med Gilde blir inngått.

2002 - Angus Gardskjøtt blir etablert. Samtidig etableres et prøveprosjekt
for omsetning av kjøtt fra produsent til forbruker ved bruk av felles
nettsted på Internett. Prosjektet støttes av Innovasjon Norge.

2004 - Forskning viser at kjøttet fra Aberdeen Angus rasen er mørere, mer
finfibret og merr smakfullt enn storfekjøtt fra andre raser.


Egenskaper til kjøttfe rasen Aberdeen – Angus

Rase
En rase som er noe langt mer enn kjøttfe på fire bein. Rasen er verdens nest mest utbredde og den er en sammensmelting av historie, tradisjon, kultur, familier, rasekunnskap, avlsarbeid, estetikk, fesjå og konsum.

Hardføre dyr med moderat størrelse og stor evne til å ta seg fram i terrenget og som tåler norsk klima.

Kjent for god fruktbarhet, lette kalvinger og gode morsegenskaper.

Opprinnelsessted
Lokalprodusert og opphavmerket mat.

Produksjonsmåte
Meget godt beitedyr som kan gå ute mesteparten av året og omsette
reine naturvekster og friskt vann til velsmakende kvalitetskjøtt. Rasen ble kjennemerke for rask tilvekst på naturlig føde.

Foring
Tidlig slaktemodne dyr med prima slaktekvalitet.

Lynne
Som flokk dyr med ku, kalv og stut har rasen utviklet seg som harmoniske dyr og med et spesielt godt lynne.

Kjøttkvalitet
Smakfullt, mørt, saftig og marmorert kjøtt.

Landskapspleier
Kulturlandskapspleier.

Brukernavn:

Passord:





Glemt passordet ditt?

 
     
   
Utvikling: Neoweb og IT-forlaget, Design: Melvær & Lien